کشت زردآلو، کسب و کاری بسیار قدیمی است. هم اکنون زردآلو یک میوه بسیار آشنا و محبوب در بسیاری از کشورهای جهان و مخصوصا ایران است. در واقع این درخت به مدت قرن ها کاشته و پرورش داده می شود. از این میوه به صورت برگه زردآلو، یا تولید کمپوت، و همچنین در صنایع لواشک سازی استفاده می شود و میوه آن نیز در فصول گرم سال، تقاضای بالایی در بازار دارد، پس می توان سودآوری بالایی را برای پرورش گسترده آن انتظار داشت.
زردآلو، میوه ای است که به خانواده Rosaceae و دسته Prunus تعلق دارد. درخت زردآلو درختی کوچک با ارتفاع 7 تا 12 متر و دارای بدنه به قطر حداکثر 0.5 متر می باشد. برگ های این درخت، بیضی شکل به طول 9-5 سانتیمتر و عرض 8-4 سانتیمتر با پایه گرد و یک نوک تیز و حاشیه کمی دندانه دندانه است. گل ها قطری در حدود 2 الی 4 سانتیمتری داشته و پنج گلبرک سفید تا صورتی دارند. گل ها به طور تکی یا جفتی در ابتدای بهار پیش از درآمدن برگ ها تولید می شوند. میوه آن یک میوه آلویی (شفت) شبیه به یک هلوی کوچک با قطر 1.5 تا 2.5 سانتیمتری و به رنگ زرد تا نارنجی است که در سمتی که بیشتر رو به آفتاب است، کمی رو به قرمز می رود. سطح میوه می تواند نرم یا مخملی با پرزهای بسیار کوتاه باشد. گوشت آن سفت است و خیلی آبدار نیست. مزه میوه می تواند شیرین تا ترش باشد. همچنین دارای یک تک دانه درون یک پوسته سخت سنگی که هسته نامیده می شود.
زردآلو در واقع ابتدا در قرن شانزدهم در انگلستان با عنوان ابرکوک (abrecock) از واژه فرانسه میانه aubercot یا بعداً از زبان پرتغالی albricoque به وجود آمد. نام خاص armeniaca ابتدا توسط گاسپارد بوهین در کتاب Pinax Theatri Botanici در اشاره به گونه Mala armeniaca یا «سیب ارمنی» استفاده شد.
یک مطالعه ژنتیک در سال 2019 نتیجه گرفت که زردآلو در سه زمان به طور مستقل اهلی شده است، دو بار در آسیای مرکزی و یک بار در چین و در اوراسیا با گرده افشانی گسترده میان گونه های اهلی و وحشی. برابر گزارش سازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل، تولید جهانی زردآلو در سال 2017 برابر 4.3 میلیون تن بود و تولید کننده اصلی آن، ترکیه با 23% تولید بود. دیگر تولید کنندگان مهم عبارت بودند از ازبکستان، ایتالیا، الجزایر و ایران.
با این حال پرورش تجاری زردآلو یک کار بسیار سودآور است. در اینجا می کوشیم بیشتر در مورد این کسب و کار کشاورزی توضیح دهیم.
فهرست مطالب
زردآلو یک میوه بسیار مغذی است. این میوه سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است، کالری و چربی کمی دارد و در عین حال منبع عالی ویتامین های آ و ث می باشد. 100 گرم زردآلو، 48 کالری تامین می کند و از 11% کربوهیدرات، 86% آب، 1% پروتئین و کمتر از 1% چربی تشکیل می شود. دو زردآلوی تازه، مواد مغذی زیر را تامین می کند:
با این حال زردآلو برای همه افراد، بسیار مغذی و سالم است. در اینجا کمی در مورد مزایای مهم مصرف زردآلوی تازه برای تندرستی توضیح می دهیم.
اگر همه چیز را به طور کامل انجام دهید، پرورش درخت زردآلو، بسیار ساده و آسان است. کسب و کار تجاری آن، مزایا و منافع زیادی دارد. می توانید پرورش تجاری آن را برای کسب سود، شروع کنید. حتی اگر تازه کار باشید می توانید این کار را شروع کنید. در اینجا مختصری در مورد مزایای مهم شروع این کسب و کار توضیح می دهیم.
شروع کسب و کار پرورش درخت زردآلو، نسبتاً آسان است، چه درمقیاس کوچک و چه در مقیاس تجاری. این درختان معمولاً به مراقبت کمتری نیاز دارند. پس تازه کارها هم می توانند این کسب و کار را شروع کنند. درختان زردآلو معمولاً در مناطق خشک و کوهپایه ای بخوبی رشد می کنند. دسترسی به آفتاب کامل برای رشد خوب درختان بسیار مهم است و تقریباً همه انواع خاک برای پرورش آن، خوب است. در این دستورالعمل می کوشیم تا اطلاعات بیشتری در مورد این کسب و کار از کاشت، مراقبت تا برداشت و بازاریابی و فروش تشریح کنیم.
پیش از هر چیز، یک محل خیلی خوب برای کاشت درختان زردآلو انتخاب کنید. خاک بسیار حاصلخیز بخوبی زهکشی شده با دسترسی به آفتاب کامل، برای پرورش این درختان، خوب خواهد بود. خاک بخوبی زهکشی شده، یک ضرورت است، چراکه این درختان، ریشه های نمدار را دوست ندارند. سطح pH بین 6.7 تا 7.5 برای رشد درختان زردآلو، بسیار خوب خواهد بود.
باید پیش از کاشت درحتان، خاک را بخوبی آماده کنید. خاک بخوبی زهکشی شده حاصل خیز معمولاً برای رشد خوب درختان، مناسب است. گودال هایی با طول، عرض و عمق 1 متر را 1 ماه پیش از کاشت، حفر کنید. هر گودال را با مخلوطی از خاک و حدود 60-50 کیلوگرم کود دامی بخوبی پوسیده شده، پر کنید. همچنین یک کیلوگرم کود سوپر فسفات تکی و 10 میلی لیتر محلول Chorapyripos (10 میلی لیتر در 10 لیتر آب) اضافه کنید.
درخت زردآلو در سال به 900-600 ساعت دمای خنک 0 تا 8 درجه سانتیگراد نیاز دارند. دمای زیر 0 درجه سانتیگراد برای این درختان مضر است. دمای ایده آل تابستان 37 درجه سانتیگراد است و دماهای بالاتر، تولید آنها را مختل می کند. درختان زردآلو باید در آفتاب کامل کاشته شوند تا بازدهی به حداکثر برسد. از کاشت آنها در جایی که شبنم جمع می شود، خودداری کنید. بارش سالانه حدود 100 سانتیمتر در طول دوره رشد این درختان، خوب است.
انتخاب یک واریته: واریته های مختلف زردآلو در سراسر جهان وجود دارد. باید واریته هایی را بکارید که از قبل در منطقه شما وجود داشته باشد. برای توصیه های بهتر با مزرعه داران فعال در منطقه خود مشورت کنید.
آماده سازی یا خرید درختان: زردآلو معمولاً با پیوند زدن یا جوانه زدن و پیوند شکمی، پیوند زبانه ای یا پیوند جوانه چوبی، تکثیر می شود. برای رشد دادن ساقه زیرزمینی، باید دانه ها را از زردآلوی وحشی رسیده جمع آوری کرد. این دانه ها برای شکستن نهفتگی، به 45 روز لایه بندی در دمای 4 درجه سانتیگراد نیاز دارند. به مدت 24 ساعت پیش از کاشت، دانه ها را پس از لایه بندی در محلول ppm 5 کینتین یا ppm 500 GA3 بخوابانید. سپس دانه ها را در عمق 10-5 سانتیمتری روی بسترهای گلخانه ای در فاصله 20-15 سانتیمتر بکارید و فاصله ردیف باید 30-25 سانتیمتر باشد. بسترهای گلخانه را پس از کاشت، پوشش دهید و کمی آبیاری کنید. نهال ها یک سال پس از کاشت به اندازه قابل پیوند زدن خواهند رسید. نهال های با ضخامت یک مداد باید با روش زبانه ای پیوند زده شوند. اگر نهال های آماده را از نهالستان ها خریداری کنید، می توانید از این مراحل صرفنظر نمایید.
زمین را با دنبال کردن مراحلی که قبلاً توضیح داده شد، آماده کنید. منظقه کاشت را در ابتدای بهار آماده کنید. بهتر است تا کاشت نهال ها، با فاصله 6 متر بین ردیف و 5 متر روی هر ردیف در سطح باغ، مشخص شود. این فاصله گذاری معمولاً بر اساس ارتفاع یک درخت استاندارد است. بلافاصله پس از کاشت نهال، به آن آب بدهید و همیشه توصیه می شود تا نهال ها را بعد از ظهر بکارید.
مراقبت: درختان زردآلو معمولاً به مراقبت کمی نیاز دارند. البته مراقبت بیشتر برای رشد خوب درختان و تولید بهتر، بسیار مهم است. مراقبت از درختان زردآلو عموماً آسان است. در اینجا می کوشیم کمی در مورد فرآیند مراقبت کسب و کار پرورش درخت زردآلو توضیح دهیم.
کوددهی: خاک را پیش از کاشت، به روش های ذکر شده آماده کنید و سعی کنید تا مقدار ممکن کود آلی اضافه کنید.
آب دهی: آب دهی مناسب به ویژه در طور مرحله رشد، لازم است. تناوب آبیاری به نوع خاک، سن درخت و شرایط آب و هوایی بستگی دارد. در طول دوره های گرم و خشک آبیاری با فاصله 10-8 روز انجام دهید. سیستم زهکشی خوبی ایجاد کنید تا از غرقاب شدن در صورت باران های سنگین جلوگیری کنید.
پوشش دهی: پوشش دهی بسیار مهم است، به ویژه بلافاصله پس از کاشت. پوشش دهی نه تنها به حفظ رطوبت خاک، بلکه به پیشگیری از علف های هرز کمک می کند.
کنترل علف های هرز: کنترل علف های هرز برای تولید زردآلو بسیار مهم است. چون علف های هرز، بیشتر مواد مغذی خاک را مصرف می کنند. استفاده از آترازین یا دیورون به میزان 4 کیلوگرم در هکتار پیش از رویش علف های هرز و استفاده از گلیفسفات به میزان 800 میلی لیتر در هکتار با گرامازون به میزان دو لیتر در هکتار برای کنترل علف های هرز، موثرتر است.
پرورش و هرس: درختان زردآلو به سیستم گلدان باز یا مرکز محور اصلاح شده، پرورانده و هرس می شوند. در زمان کاشت باید اجازه داده شود تا 4 الی 5 شاخه دارای فاصله مناسب در همه جهات رشد کنند. هرس هم برای دادن شکل خوب به درخت لازم است. پس هرس باید در اولین فصل انجام شود.
آفت ها و بیماری ها: درختان زردآلو مانند هر محصول کشاورزی دیگر مستعد بیماری های مختلف هستند که اهمیت نسبی آنها در مناطق مهم تولید به واسطه اختلاف اقلیم، متفاوت خواهد بود. بیماری های باکتریایی عبارتند از لکه باکتریایی و پوست رفتگی تاج. و بیماری های قارچی، بیماری ریشه قهوه ای است. پوسیدگی (Dieback) شاخه ها در تابستان به قارچ Eutypa lata نسبت داده می شود که در آن بررسی پایه شاخه مرده یک خوره در اطراف زخم هرس دیده می شود. دیگر بیماری های قارچی درختان زردآلو عبارتند از گره سیاه، بلکه Alternaria، و میوه پوسیده و کپک پودری. برای کنترل این بیماری ها و آفت ها با یک کارشناس در منطقه خود مشورت کنید.
معمولاً میوه های زردآلو بسته به واریته در تابستان می رسند. این درختان معمولاً از سال پنجم به باردهی می رسند و بیشترین میوه دهی در سن 10-8 سالگی است. این درختان تا 35 سالگی به میوه دهی ادامه می دهند. می توانید میوه را به طور دستی برداشت کنید. برای فروش تازه، میوه ها باید پس از تغییر رنگ سطح از سبز به زرد چیده شوند. میوه های کاملاً رسیده زردآلو را می توان برای خشک کردن، فریز کردن و کنسرو کردن برداشت کرد.
این میوه ها، فاسدشدنی هستند، پس باید پس از برداشت، مراقبت زیادی از آنها به عمل آید و پس از برداشت، این میوه ها را بر اساس اندازه، درجه بندی کنید و در جعبه های چوبی یا پلاستیکی بسته بندی کنید. زردآلو را می توان برای یک تا دو هفته با حفظ 95-85 درصد رطوبت نسبی در دمای صفر درجه نگهداری کرد.
بازدهی: در مورد بازدهی این میوه ها نمی توان مقدار دقیقی گفت. بازدهی دقیق به عوامل زیادی بستگی دارد. اما بازده متوسط هر درخت، حدود 50 تا 80 کیلوگرم است.
بازاریابی و فروش: بازاریابی زردآلو نسبتاً آسان است. امید است بتوانید محصول خود را به راحتی در بازار محلی بفروشید. البته باید پیش از شروع این کسب و کار، راهبردهای بازاریابی خود را تعیین کنید.
اینها گام ها و روش های معمول برای شروع و راه اندازی کسب و کار موفق پرورش درختان زردآلو است. امیدواریم این دستورالعمل به شما کمک کرده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال بیشتر برای شروع این کسب و کار، می توانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
جامع و کامل
با تشکر از شما