سفارش طرح توجیهی

طرح احداث مزرعه پرورش سیب زمینی

پرورش سیب زمینی در سراسر جهان بسیار معمول و رایج است. سیب زمینی رایج ترین و نسبتاً ارزان ترین محصول برای خرید از هر بازاری می باشد و جزو مهمترین محصولات غذایی در جهان است. همچنین یک محصول اقتصادی نیز محسوب می شود.

کسب و کار پرورش سیب زمینی

منشاء سیب زمینی، آمریکای جنوبی است. سیب زمینی به روش های مختلفی استفاده می شود اما بیشتر به صورت سبزیجات و همچنین برای تهیه چیپس و دیگر اقلام غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین برای اهداف صنعتی متعددی جهت تولید نشاسته نیز استفاده می گردد. امروزه این محصول در سراسر جهان بسیار محبوب است و تقریباً در همه نواحی جهان کشت می شود.

پرورش تجاری سیب زمینی بسیار ساده است. حتی تازه کارها هم می توانند کشت آن برای کسب سود را شروع کنند. در این طرح، توضیحات بیشتری در مورد روش های پرورش، کاشت، داشت، برداشت و بسیاری نکته ها و نظرات را ارائه کرده ایم و امیدواریم تا برای شما مخاطبان گرامی، مفید واقع گردد.

فهرست مطالب:

  1. مزایای تغذیه ای سیب زمینی
  2. مزایای کسب و کار پرورش سیب زمینی
  3. چگونگی شروع کسب و کار پرورش سیب زمینی
    • انتخاب یک مکان خوب
    • آماده سازی خاک
    • الزامات آب و هوایی برای پرورش سیب زمینی
    • بهترین زمان کشت سیب زمینی
    • انتخاب یک واریته
    • خرید بذر/سیب زمینی
    • بذر در هر هکتار
    • کاشت
    • داشت
      • کوددهی
      • آبدهی
      • پوشش دهی
      • کنترل علف های هرز
    • آفت ها و بیماری ها
      • بیماری ها
      • آفت ها
    • برداشت
    • کارهای پس از برداشت
    • بازدهی
    • بازاریابی

مزرعه سیب زمینی

مزایای تغذیه ای سیب زمینی

مصرف سیب زمینی مزایای غذایی زیادی دارد. این محصول سرشار از نشاسته و ویتامین است و حالت خام آن معمولاً 2% پروتئین، 17% کربوهیدرات، 79% آب و مقدار ناچیزی چربی دارد. این محصول در سراسر جهان به روش های مختلفی مصرف می شود. در اینجا شرح مختصری در مورد مزایای تغذیه ای آن را ارائه می کنیم.

  • سیب زمینی منبع عالی بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی است. سیب زمینی منبع خوب ویتامین ث، و B6 است. همچنین سرشار از پروتئین، فیبر، چربی، کالری و کربوهیدرات ها می باشد و منبع خوب برخی مواد معدنی مانند پتاسیم، منگنز، فسفر، نایسین و فولات است.
  • این محصول سرشار از ترکیباتی مانند فلاوانوئید، کراتنوئیدها، و فنولیک اسیدها است و همه این ترکیبات در بدن با خنثی کردن مولکول های بالقوه آسیب زا (رادیکال های آزاد) به صورت آنتی اکسیدان عمل می کنند.
  • این محصول حاوی نشاسته پایدار است که می تواند در کاهش مقاومت انسولینی کمک کند. در مقابل این امر به کنترل بهتر قند خون کمک می کند.
  • سیب زمینی منبع خوبی از فیبر است که می تواند سلامت گوارشی شما را بهبود بخشد.
  • این محصول طبیعتاً عاری از گلوتن است که آن را به گزینه غذایی عالی برای افرادی با بیماری های شکمی یا حساسیت غیرشکمی به گلوتن تبدیل می کند.
  • سیب زمینی خوشمزه، قابل استفاده در همه غذاها و دارای طرز تهیه آسان برای افزودن به رژیم غذایی است. جوشاندن، پختن، بخارپز کردن آن را امتحان کنید و آن را با پوست مصرف کنید.
  • مطالعات نشان داده است که سیب زمینی از غذاهای پر کننده است و می تواند سطوح هورمون سیری مانند کوله سیستوکینین (cholecystokinin (CCK)) را افزایش دهد.

مزایای کسب و کار پرورش سیب زمینی

کسب و کار پرورش تجاری سیب زمینی، مزایا و منافع زیادی دارد و برای فعالان در این حوزه می تواند سود زیادی را به همراه داشته باشد. در ادامه برخی مزایای مهم ورود به این کسب و کار را تشریح می کنیم:

  • پرورش تجاری سیب زمینی، ایده کاری جدیدی نیست. پس لازم نیست نگرانی زیادی در مورد آن داشته باشید. می توانید این کار را برای کسب سود خوب شروع کنید.
  • تقاضا و قیمت این محصول در بازار، خوب است و در کل سال، تقاضا دارد.
  • این محصول را تقریباً در هر جایی در سراسر جهان می توان کشت کرد. کشت تجاری آن می تواند ایده کاری خوبی برای افراد تحصیل کرده در این زمینه باشد.
  • هزینه های تولید متوسط و نرخ برگشت سرمایه برای این محصول، خوب است.
  • سیب زمینی را می توان برای انواع غذاها فرآوری کرد. که این هم می تواند ایده کاری خوبی باشد.
  • بازاریابی آن بسیار آسان است. می توانید محصول خود را مستقیم از مزرعه بفروشید.

چگونگی شروع کسب و کار پرورش سیب زمینی

پرورش سیب زمینی بسیار ساده و آسان است. می توانید این کار را شروع کنید و سود خوبی به دست آورید، حتی اگر تازه کار باشید. این محصول را می توان در انواع خاک های حاصلخیز کشت کرد.

اگر این دستورالعمل را به دقت دنبال کنید، می توانید کار پرورش تجاری آن را شروع کنید. در اینجا مختصری در مورد کاشت، داشت و برداشت توضیح می دهیم.

انتخاب یک مکان خوب برای کشت سیب زمینی

پیش از هر چیز باید مکان بسیار خوبی برای شروع کار پرورش سیب زمینی انتخاب کنید. زمین انتخاب شده باید بخوبی زهکشی شده و حاصلخیز باشد. این محصول را می توان در انواع خاک ها از رسی شنی، رسی سیلت، رسی مخلوط با گیاه و خاک رس کشت کرد.

گیاه سیب زمینی وقتی بهترین بازدهی را می دهد که در خاک شنی زهکشی شده و خاک های رسی متوسط با محتوای آلی غنی کشت شود. گیاه سیب زمینی را می توان در خاک اسیدی کشت کرد. اما گیاه نمی تواند تحت شرایط خاک اشباع شده از آب (باتلاقی) رشد کند. خاک های نمکی و قلیایی برای کشت آن، مناسب نیست.

آماده سازی خاک برای کشت سیب زمینی

بستر کاملاً نرم شده را باید برای کشت تجاری سیب زمینی آماده کرد. می توانید این کار را با شخم زدن زمین تا عمق 20 الی 25 سانتیمتری انجام دهید. پس از شخم، دو یا سه بار کلوخ ها را خرد کرده و صاف کنید. خاک را با تخته زدن صاف کنید و قبل از کشت، رطوبت کافی در خاک نگه دارید. معمولاً از روش پشته و جوی و نیز روش تخت برای کشت استفاده می شود.

در حین آماده سازی خاک، تا جایی که ممکن است کود آلی استفاده کنید. کودهای شیمیایی هم در کنار کودهای آلی برای رشد بیشینه لازم است. برای رشد بهینه و تولید خوب، گیاه به 25 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به شکل اوره (165 کیلوگرم در هکتار)، فسفر به میزان 25 کیلوگرم در هکتار به شکل SSP (میزان 155 کیلوگرم در هکتار) و پتاس به میزان 25 کیلوگرم در هکتار به شکل MOP (میزان 40 کیلوگرم در هکتار) نیاز خواهد داشت.

الزامات آب و هوایی برای پرورش سیب زمینی

برای تضمین بازدهی بالا باید سیب زمینی را در زمان بهینه کشت کرد. گیاه نمی تواند دمای بالا را تحمل کند. گیاه برای رشد معمولاً به آب و هوای خنک نیاز دارد.

بهترین زمان کشت سیب زمینی

گیاه سیب زمینی در آب و هوای خنک بخوبی رشد می کند. اگر در نواحی شمالی زندگی می کنید، می توانید کشت را یک یا دو هفته پس از آخرین سرمای بهاره شروع کنید.

بهترین زمان کشت، وقتی است که دمای بیشینه و کمینه به ترتیب بین 30 تا 32 درجه سانتی گراد و 18 تا 20 درجه سانتی گراد باشد.

انتخاب واریته مناسب سیب زمینی

حدود 4000 واریته سیب زمینی در سراسر جهان وجود دارد و در میان آنها، واریته هایی وجود دارد که ویژگی های کشاورزی یا پختنی خاصی دارند. واریته ها معمولاً بر پایه مشخصه های مشترکی مانند بنفش بودن، زرد بودن، سفید بودن یا قرمز بودن به چند گروه دسته بندی می شوند. در میان واریته های مختلف، سیب زمینی های قرمز و تخم مرغی در بازار فراوان تر هستند. مزه و بافت واریته های مختلف با هم متفاوت است.

باید واریته ای را انتخاب کنید که در منطقه شما بخوبی رشد می کند. می توانید برای انتخاب واریته مناسب برای کار خود، با یک متخصص در منطقه خودتان مشورت کنید.

برخی واریته های رایج سیب زمینی برای کشت تجاری عبارتند از Katahdin, Kennebec, Elba, Irish Cobbler, Norland, Mountain Rose, Viking, Blue, Red Pontiac و Chieftan.

خرید بذر سیب زمینی

بذر سیب زمینی در واقع اصلاً بذر نیست. بذر همان سیب زمینی در اندازه کامل است که به آن اجازه داده شده از محل چشم، جوانه بزند. احتمالاً قبلاً وقتی سیب زمینی در آشپزخانه برای مدتی طولانی نگه داشته باشید، این حالت را دیده اید.

بذر را براحتی می توانید برای شروع کار از بازار بخرید. می توانید بذر را از فروشگاه خرید کنید یا آنلاین سفارش دهید.

بذر در هکتار:

برای جوانه های کوچک 100-800 کیلوگرم بذر در هکتار، برای جوانه های متوسط 1200-1000 کیلوگرم در هکتار و برای جوانه های بزرگ از 1800-1200 کیلوگرم در هکتار بذر استفاده کنید. برای تولید بذر با کیفیت بدون بیماری از کل بذرها استفاده کنید.

کاشت

بذرها را در زمینی بکارید که قبلاً برای کشت سیب زمینی آماده کرده اید. زمان دقیق کاشت برای داشتن تولید بیشینه بسیار مهم است.

برای محصول اول فصل در ایران، کشت از مهر تا آبان را کامل کنید. برای کشت میانه، باید در هفته اول تا سوم آبان کاشت انجام شود. و برای محصول آخر فصل، کاشت را از هفته سوم آبان تا هفته اول آذر کامل کنید و برای فصل بهار، نیمه دوم اسفند بهترین زمان کاشت است.

فاصله گذاری: برای کشت از فاصله 20 سانتیمتر میان جوانه ها و 60 سانتیمتر میان پشته های ایجاد شده دستی یا مکانیکی استفاده کنید. فاصله کشت بسته به اندازه جوانه متفاوت است. اگر قطر بذر جوانه زده 3.5-2.5 سانتیمتر باشد، فاصله کشت 15×60 مناسب است، اگر قطر جوانه 6-5 سانتیمتر است، فاصله کشت 40×60 خوب است.

عمق کاشت: یک شیار به عمق 8-6 اینچ حفر کنید و یک تکه سیب زمینی با چشم جوانه زده در آن قرار دهید.

روش کشت: از بذرکار خودکار یا نیمه خودکار تراکتور برای کشت استفاده کنید.

داشت

پس از کشت، گیاه سیب زمینی برای رشد بهتر و بازدهی بیشینه به مراقبت بیشتری نیاز دارد. پس مراقبت بیشتر از گیاه یک ضرورت برای رشد گیاه و تولید بیشینه است. در اینجا کمی در مورد فرآیند داشت سیب زمینی توضیح می دهیم.

کوددهی

حدود سه چهارم کود نیتروژن و کل کودهای فسفره و پتاس را در زمان کاشت کوددهی کنید. یک چهارم باقیمانده کود نیتروژن باید 40-30 روز پس از کاشت در زمان پشته کردن خاک داده شود.

در صورتی که خاک سبک است، نیمی از نیتروژن و همه دوز فسفر و پتاس را در زمان کشت کوددهی کنید و نیم باقیمانده نیتروژن را به صورت پاشیدن در دو شکاف در زمان پشته کردن خاک بدهید.

آبدهی

آبدهی به موقع و مناسب برای کشت تجاری سیب زمینی بسیار مهم است. بسته به رطوبت خاک، زمین را فوراً یا 3-2 روز پس از کشت آبیاری کنید. آبیاری سبک و مکرر بهترین نتیجه را می دهد. اما از آبیاری غرقابی خودداری کنید، چراکه موجب پوسیدن می شود.

برای خاک های متوسط تا سنگین، سه تا چهار آبیاری لازم است، در حالی که برای خاک های شنی 12-8 آبیاری ضروری است. آبیاری دوم باید در 35-30 روز پس از کاشت بسته به رطوبت خاک انجام شود. مابقی آبیاری باید بسته به نیاز خاک و محصول انجام شود. 12-10 روز قبل از برداشت آبیاری را متوقف کنید.

پوشش دهی

پوشش دهی برای حفظ رطوبت خاک و برای کنترل علف های هرز بسیار سودمند است. از پوشش آلی در میان ردیف ها پس از پدیدار شدن جوانه سیب زمینی استفاده کنید.

کنترل علف های هرز

علف های هرز صدمه زیادی به گیاه سیب زمینی می زنند. آنها مواد مغذی خاک را مصرف می کنند. برای تولید تجاری، متریبوزین 70WP (Metribuzin) را به میزان 200 گرم در هکتار یا آلاکار (Alachlor) را به میزان 2 لیتر در هکتار قبل از پدیدار شدن جوانه سمپاشی کنید. در صورت آلودگی کم، 25 روز پس از کشت در نواحی مسطح و 45-40 روز در نواحی تپه ای وقتی محصول به ارتفاع 10-8 سانتیمتر رسید، علف های هرز را با دست وجین کنید. از آنجا که عملیات پشته کردن خاک تقریباً همه علف های هرز را از بین می برد، استفاده از علف کش لازم نیست.

پرورش سیب زمینی

آفات و بیماری ها

گیاه سیب زمینی به شدت مستعد برخی آفات و بیماری ها می باشد. می توانید از روش های ارگانیک و شیمیایی برای کنترل بیماری ها و آفات استفاده کنید.

  • بیماری ها:

لکه موجی یک بیماری معمول گیاه سیب زمینی است که موجب می شود برگ گیاه سیاه و سپس کپکی شود. برای کنترل این بیماری شاخ و برگ بیمار را دور کنید یا بسوزانید. استفاده از بذر سیب زمینی های مقاوم به بیماری می تواند به پیشگیری از بیماری کمک کند. بیماری معمول دیگر این محصول، اسکوبی (خال زدن) است. این بیماری موجب می شود که گیاه، قد کشیده به نظر آید، نواحی کرکی روی پوست یا فرورفتگی هایی روی سطح دیده شود. pH پایین خاک می تواند به کنترل بیماری کمک کند.

  • آفت ها:

شته ها و سوسک ها معمول ترین آفت های گیاه سیب زمینی هستند. گیاهان خود را به طور منظم بررسی کنید و در صورت مشاهده شته یا سوسک از آفت کش های ارگانیک استفاده کنید. سیم کرم ها (کرم ریشه خوار) نازک قرمز رنگ هم از زیر زمین به گیاه حمله می کند. تناوب کشت می تواند به پیشگیری از این آفت کمک کند.

برداشت

باید بدانیم بذر بدون ویروس، اندازه و تعداد جوانه ها را بیشتر می کند. چیدن برگ های زیرین به معنی بریدن شاخ و برگ نزدیک به زمین در زمان یا تاریخ ثابت است. زمانبندی آن بسته به منطقه فرق می کند و به جمعیت شته ها بستگی دارد. وقتی بیشتر برگ ها، زرد-قهوه ای شدند و به زمین افتادند، محصول آماده برداشت است. محصول را 20-15 روز پس از چیدن برگ های زیرین در رطوبت مناسب خاک انجام دهید. می توانید با ماشین برداشت سیب زمینی یا تراکتور یا به طور دستی با کمک بیل انجام دهید. سیب زمینی ها پس از برداشت روی زمین پخش می شوند تا خشک گردند.

کارهای پس از برداشت

سیب زمینی ها را سورت کنید و بذرهای بریده یا زخمی را دور بیاندازید. پس از سورت کردن، درجه بندی بسته به قطر یا اندازه سیب زمینی انجام می شود.

سیب زمینی های بیش از حد بزرگ، تقاضای و ارزش زیادی در بازار دارند، و برای تولید چیپس بسیار مناسب هستند. محصولات را در دمای 4 تا 7 درجه سانتی گراد و با رطوبت متوسط نگهداری کنید.

بازدهی

بازده سیب زمینی در واقع به عوامل زیادی بستگی دارد. مقدار دقیق آن بسته به واریته، فصل و عوامل بسیار دیگر، متفاوت است. بازده متوسط سیب زمینی در ایران حدود 20 تا 30 تن در هکتار است.

بازاریابی

سیب زمینی ارزش و تقاضای زیادی در سراسر جهان دارد. پس لازم نیست نگرانی زیادی در مورد بازاریابی محصول خود داشته باشید. احتمالاً می توانید محصول را به سادگی در بازار محلی بفروشید.

تا به اینجای کار، تقریبا تمامی موارد مورد نیاز برای شروع این کسب و کار را توضیح دادیم. امیدواریم این دستورالعمل به شما کمک کرده باشد. در صورت داشتن هرگونه پرسش دیگر در این زمینه، می توانید در قسمت نظرات، آن را با ما در میان بگذارید.

طرح کشاورزی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیزینس پلن

پشتیبانی

مجوز

logo-samandehi