کشت تجاری چای ایده کسب و کار جدیدی نیست. در واقع ایده بسیار قدیمی و کاری سنتی است. افراد بسیاری این کار را به طور تجاری برای کسب سود انجام می دهند.
چای در واقع یک نوشیدنی معطر تهیه شده به واسطه ریختن آب جوش یا داغ روی برگ های فرآوری شده کاملیا سینسیس (Camellia sinensis) است که یک درختچه بومی چین و دیگر کشورهای آسیای شرقی محسوب می شود. یکی از محبوب ترین نوشیدنی هاست و در واقع پس از آب، پرمصرف ترین نوشیدنی در جهان است. این نوشیدنی بخاطر کافئین موجود در آن خاصیت محرک در انسان دارد.
انواع بسیار مختلفی از چای در سراسر جهان وجود دارد. برخی از این آنها، طعم سرد، کمی تلخ و قابض دارند در حالی که انواع دیگر، مشخصه های بسیار متفاوتی دارند که شامل ویژگی های شیرین، آجیلی یا گلدار مانند می شود.
گیاه چای یک گیاه همیشه سبز است که بیشتر در اقلیم های گرم و نیمه گرم رشد می کند. برخی گونه های آن می توانند اقلیم های دریایی را نیز تحمل کنند و بیشتر در متاطق شمالی کشور ایران کشت می شوند. گیاه آن از دانه و همچنین از قلمه تکثیر می شود (بذر دادن گیاه حدود 12-4 سال طول می کشد و سه سال هم طول می کشد تا گیاه جدید آماده برداشت شود). علاوه بر نیاز به اقلیم گرم، گیاهان چای به حداقل 127 سانتیمتر (50 اینچ) بارندگی در سال نیاز دارد و خاک های اسیدی را ترجیح می دهد.
بسیاری از گیاهان با کیفیت آن در ارتفاعات تا 1500 متر بالاتر از سطح دریا کاشته می شوند. اگرچه این گیاه در ارتفاعات، رشد کندی دارد، اما طعم بهتری به دست می آورد. در کل، گیاه آن اگر هرس نشود، تا اندازه یک درخت به ارتفاع 16 متر نیز رشد خواهد کرد. اما گیاهان کاشته شده در باغ، معمولاً هرس می شوند تا برداشت برگ، آسان تر باشد. گیاهان کوتاه، شاخه های جدید بیشتری تولید می کنند که برگ های تردتری دارند و کیفیت چای افزایش می یابد.
با این حال کشت تجاری چای، کسب و کاری بسیار ساده، مرسوم و سودآور است. می توانید این کار را برای کسب سود شروع کنید. در اینجا مختصری در مورد شروع و مدیریت کسب و کار کشت تجاری چای توضیح می دهیم.
فهرست مطالب
به لحاظ تجاری، دو نوع چای در بازار وجود دارد. یکی چای سیاه و دیگری چای سبز است. هر دو برای تندرستی خوب هستند. در اینجا کمی در مورد مزایای تندرستی هر دو نوع آنها توضیح می دهیم.
چای سیاه:
چای سیاه یکی از پرمصرف ترین نوشیدنی ها پس از آب است؛ طعم قوی تری دارد و کافئین بیشتری نسبت به چای های دیگر دارد، اما کافئین آن کمتر از قهوه است.
مصرف منظم چای سیاه، مزایای تندرستی زیادی دارد. در ادامه کمی در مورد مزایای تندرستی مصرف آن توضیح می دهیم.
چای سبز:
چای سبز به اندازه چای سیاه، معمول نیست. اما گفته می شود یکی از سالم ترین نوشیدنی های روی کره زمین است. این نوشیدنی مملو از آنتی اکسیدان است که مزایای تندرستی فراوانی دارد. در اینجا مزایای آن برای تندرستی را توضیح می دهیم.
کشت چای به صورت تجاری یا در مقیاس بزرگ، کاری بسیار آسان است. همزمان این کسب و کار یک کار رایج است و تازه کارها با تجربه کم می توانند این کار را شروع کنند. البته داشتن تجربه عملی یا آموزش تخصصی برای بیشتر کردن سود شما، بسیار مفید خواهد بود. در اینجا مزایای اصلی شروع این کسب و کار را شرح می دهیم.
شروع کسب و کار کشت چای به سادگی شروع دیگر کسب و کارهای کشت محصولات کشاورزی دیگر نیست. این کار به کمی دانش و تجربه نیاز دارد. پس بهتر است اگر بتوانید قبل از شروع کار، کمی آموزش ببینید.
اگر تازه کار هستید، سعی کنید نزد یک متخصص، آموزش ببینید. با این حال در اینجا می کوشیم مختصری در مورد گام های شروع و راه اندازی کسب و کار موفق کشت چای از کاشت، داشت تا برداشت و بازاریابی توضیح دهیم.
گیاهان چای معمولاً بخوبی در خاک های لومی عمیق، ترد و بخوبی زهکشی شده، رشد می کنند. خاک بکر حاشیه جنگل، سرشار از مواد آلی و آهن است و مناسب ترین خاک برای کشت آن محسوب می شود و بخش بزرگی از پتاس و فسفر در خاک اصلی، طعم خوبی به چای می دهد. غرقاب شدن، به این گیاه آسیب می رساند. پس مطمئن شوید که راه ساده ای برای زهکش کردن خاک وجود دارد.
دوز مناسب کودهای نیتروژنی مانند آمونیوم سولفات و مواد آلی به عنوان بخشی از آماده سازی زمین برای کشت چای، باید به خاک افزوده شوند. سطح pH اسیدی خاک باید در بازه 4.5 تا 5.5 باشد.
گیاه چای معمولاً به شرایط آب و هوایی مرطوب و گرم نیاز دارد. این گیاه در شرایط آب و هوایی مرطوب و گرم، بخوبی رشد می کند. گستره دمایی بهینه برای رشد آن حدود 20 تا 33 درجه سانتی گراد است و دمای بیش از 35 درجه سانتی گراد و زیر 10 درجه سانتی گراد می تواند به رشد گیاه، آسیب بزند. آنها معمولاً به بارش پراکنده 300-150 سانتیمتر در طول سال نیاز دارند. آنها معمولاً گیاهان سایه دوستی هستند و وقتی در کنار سایه نواحی درختی قرار بگیرند، رشد بسیار بهتری دارند.
خرید بذر/قلمه:
گیاه چای از بذر و قلمه تکثیر می شود (حدود 12-4 سال برای بذر دادن و حدود 3 سال برای آماده شدن گیاه جدید برای برداشت، زمان می برد). می توانید بذر یا قلمه را بسته به قابلیت دسترسی در منطقه خود خریداری کنید.
این بخش، مهمترین بخش کسب و کار تجاری کشت چای است. گیاهانی که به درستی کشت شده باشند، به سرعت در مزرعه تثبیت می شوند، رشد عالی دارند و زودتر ثمر می دهند. خطای کوچک در کشت می تواند موجب درصد بالایی از تلفات یا عقب نشینی دائمی برای گیاه شود.
کشت این گیاه را می توان از اردیبهشت تا تیر و مهر تا آبان یا آبان تا آذر با آبیاری مناسب انجام داد. باید از کشت در دوره های آبیاری سنگین خودداری کرد. این گیاه به دو روش کشت می شود که در ادامه به آنها اشاره شده است:
کشت گودالی وقتی انجام می شود که فاصله میان گیاهان به اندازه کافی پهن است تا امکان حفر گودال به اندازه مناسب بدون دشواری زیاد میسر باشد. گودال ها باید 45 سانتیمتر پهنا و 45 سانتیمتر عمق داشته، دایره ای و با دیواره صاف باشند. گودال های کوچک تر، رشد ریشه را محدود می کند و رشد و گسترش شاخه را به تاخیر می اندازد. خاک گودبرداری شده با 5-4 کیلوگرم کود حیوانی بخوبی پوسیده یا 200-150 کیلوگرم کنجاله روغنی ترکیب می شود و به گودال ها برگردانده می شود. 30 گرم فسفات و 30 گرم SSP را در زمان کاشت اضافه کنید.
روش کشت شیاری برای کشت تجاری چای جهت فاصله گذاری کمتر و در خاک های سنگین انجام می شود. شیارهای به پهنای 30 و عمق 45 سانتیمتر به ردیف حفر می شود. خاک حفاری شده مسطح شده و مانند گودال ها برگردانده می شود و این گیاه به طور مستقیم در شیارها کاشته می شود.
گیاه چای برای رشد بهتر و همچنین تولید خوب، به مراقبت بیشتری نیاز دارد. در اینجا مختصری در مورد این فرآیند توضیح می دهیم.
کوددهی:
در بیشتر موارد، استفاده از کود بیشتر لازم نیست. در صورت نیاز به کمک می توانید با اداره ترویج کشاورزی منطقه خود مشورت کنید.
آبدهی/آبیاری:
آبیاری با آبپاش، پرکاربردترین روش در باغ های چای منطقه شمالی است. آبیاری قطره ای محدود به کشت بذر است.
پوشش دهی:
پوشش دهی به حفظ رطوبت در خاک کمک می کند. می توانید از مواد آلی برای پوشش دهی استفاده کنید.
کنترل علف های هرز:
پوشش دهی به کنترل بیشتر علف های هرز کمک می کند. می تواند علف های هرز بیشتر را با دست یا با ابزار، از بین ببرید.
هرس:
هرس کار مهمی است و باید برای حفظ شکل مناسب بوته تا ارتفاع و قطر حدود 1 متر انجام شود. هدف هرس کردن، داشتن شاخص های جدید فراوان دارای برگ های تازه و چیدن راحت برگ ها، بدون زحمت است.
آفت ها می توانند گیاه چای را پژمرده کنند، حشراتی مانند مگس، دسته Helopeltis که حشرات مناسبی هستند و نباید با حشرات دو بال از خانواده Culicidae اشتباه گرفته شوند.
مکس ها می توانند با مکیدن مواد گیاهی و با تخم گذاری در گیاه، به آن آسیب برسانند. پاشیدن حشره کش های سنتزی می تواند مناسب باشد. آفت های دیگر عبارتند از پروانه ها و بیدهای تغذیه کننده از برگ و بیماری های مختلف دیگر.
فرآیند برداشت را می توان یک کار تخصصی و حرفه ای در برداشتن برگ ها محسوب کرد. کار شما در صورتی بسیار سودآور خواهد بود که بتوانید از نیروی کار ارزان و کاربلد برای برداشت این محصول استفاده کنید.
بازدهی:
ارائه یک آمار دقیق در این زمینه، دشوار است. اما به طور متوسط، 1.5 تن برگ سبز چای را می توان از یک جریب زمین تولید کرد.
بازاریابی:
این بخش، مهم ترین بخش تجاری کسب و کار کشت چای است. در صورتی که نتوانید محصول خود را بخوبی بازاریابی کنید، کار شما، سودآور نخواهد بود. پس راهبردهای بازاریابی خود را پیش از شروع کار، تعیین کنید.
اینها گام ها و مسیرهای معمول برای شروع و مدیریت یک کسب و کار موفق در حوزه کشت چای است. امیدواریم این دستورالعمل به شما کمک کرده باشد. در صورت داشتن سوالات بیشتر در این زمینه، می توانید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. موفق باشید.