پرورش تجاری درخت گردو در بسیاری از کشورهای جهان، کاری بسیار قدیمی و سنتی است. محبوبیت و قیمت گردو در بازار بین المللی بالاست. گردو تقریباً در همه قاره ها بخاطر طعم و ارزش غذایی اش پرطرفدار است. در واقع گردو دانه خوردنی یک میوه آلویی از هر درخت از گونه genus Juglans (خانواده Juglandaceae) به ویژه گردوی ایرانی یا انگلیسی Juglans regia است.
گردو یک میوه آجیلی گیاهی کامل نیست، البته به لحاظ خوراکی، آجیل در نظر گرفته می شود و به همان صورت مصرف می شود. پوسته دور انداخته می شود و مغز آن پس از رسیدن کامل به عنوان چاشنی یا غذای سبک استفاده می شود. مغز گردوی سفید و گردوی سیاه شرقی، مصرف کمتری دارد.
گردو یک میوه گرد تک هسته ای سخت از درخت گردو است و معمولاً پس از رسیدن کامل بخاطر مغز آن استفاده می شود. در طول فرآیند رسیدن، غلاف آن شکننده و پوسته آن سخت می گردد. پوسته، مغز را احاطه کرده است. معمولاً مغز از دو نیمه جدا شده به واسطه یک جدا کننده در غلاف فیبری تشکیل می شود که این غلاف در زمان رسیدن میوه ترک می خورد. مغز هسته (معمولاً به صورت گردوی دارای پوسته) در یک پوشش قهوه ای قرار دارد که حاوی آنتی اکسیدان است. این آنتی اکسیدان ها، دانه پر روغن را از اکسیژن اتمسفر حفاظت می کنند و به این صورت مانع فاسد شدن آن می شوند.
درخت گردو، دیر برگ می دهد، معمولاً پس از نیمه بهار. درخت آن، مواد شیمیایی به درون خاک ترشح می کند تا مانع رشد گیاهان رقیب شود. به همین علت، نباید باغ های گل یا سبزیجات را در نزدیکی آنها کاشت. با نگاهی به آمار جهانی تولید این محصول، متوجه می شویم که کشور چین تقریبا بیش از نصف تولید جهان را در اختیار داشته است. دیگر کشورهای اصلی تولید کننده گردو عبارتند از ایالات متحده آمریکا، ایران و ترکیه.
با این حال پرورش تجاری گردو کاری بسیار آسان و پرسود است. می توانید این کار را برای کسب سود شروع کنید.
فهرست مطالب
گردو یک میوه بسیار مغذی و سالم است. گردو چربی های سالم، فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی بدن را تامین می کند. گردوی معمولی بدون پوسته، 65% چربی، 15% پروتئین، 14% کربوهیدرات، 7% فیبر خوراکی و 4% آب دارد. در 100 گرم پرس خوراکی مرجع، گردو دارای 654 کیلوکالری و محتوای سرشار از چند ماده معدنی خوراکی، به ویژه 163% DV منگنز و ویتامین ب می باشد. این محصول، بسیار مغذی است و برای بدن انسان نیز بسیار سالم است. در اینجا کمی در مورد مزایای مهم مصرف آن توضیح می دهیم.
مانند هر میوه تجاری دیگر، پرورش گردو هم بسیار آسان است. این کار بسیار سودآور است و حتی اگر تازه کار باشید می توانید این کار را شروع کنید. البته داشتن دانش یا تجربه عملی پیش از شروع کار را توصیه می کنیم. در اینجا مختصری در مورد مزایای مهم پرورش تجاری گردو توضیح می دهیم.
شروع کسب و کار پرورش تجاری گردو نسبتاً ساده و آسان است. این کار مانند شروع و راه اندازی پرورش دیگر میوه هاست. حتی اگر تازه کار باشید می توانید این کار را شروع کنید. در اینجا کمی در مورد این کسب و کار از کاشت، مراقبت تا برداشت و بازاریابی توضیح می دهیم.
انتخاب یک زمین مناسب و بسیار خوب برای کسب و کار پرورش تجاری گردو، بسیار اهمیت دارد. درختان آن عموماً بخوبی در خاک های رسی یا لومی عمیقاً زهکشی شده که غنی از گیاخاک و دارای مکمل آهکی باشد، رشد می کنند. این درختان معمولاً در خاک دارای گستره pH بین 7.5-6.0 بخوبی رشد می کند. خاک حاصلخیز و غنی از مواد آلی برای تولید بهینه، خوب است.
آماده سازی مناسب خاک، مهم ترین بخش تولید محصول خوب است. باید در زمان آماده سازی، علف های هرز را از مزرعه و باغ دور کنید. ریشه محصولات قبلی را بکنید و سپس زمین را سه یا چهار بار شخم بزنید تا در وضعیت آماده کشت قرار گیرد. مقدار مناسبی از کودهای آب را در حین آماده سازی خاک اضافه کنید.
معمولاً درختان گردو بخوبی در شرایط اقلیم سرد رشد می کنند، اما شرایط یخبندان در طول بهار ممکن است برای کاشت مناسب نباشد. این درختان، نواحی با تابستان داغ را ترجیح نمی دهند. بارش سالانه بخوبی توزیع شده حدود 800 میلیمتر برای بهترین وضعیت رشد و تولید مناسب است. دمای بیش از 38 درجه سنتی گراد، موجب آفتاب سوختگی پوسته و مغز چروکیده گردو می شود؛ همچنین به شدت روی بازدهی تاثیر می گذارد.
اگر مناسب ترین زمانبندی باید انتخاب شود، درخت گردوی خود را در پائیز بکارید تا رشد ریشه قبل از یخبندان زمستانه سرعت پیدا کند. می توان گردو را در بهار به صورت خریداری شده در یک ظرف یا همچنین در تابستان و با دوری از دوره های بسیار گرم کاشت.
انتخاب یک واریته مناسب:
دو گونه اصلی رایج گردو که بخاطر دانه ها کشت می شوند، گردوی ایرانی یا انگلیسی و گردوی سیاه هستند. منشاء گردوی انگلیسی (J. regia)، ایران است و گردوی سیاه (J. nigra) بومی شرق آمریکای شمالی است. گردوی سیاه، طعم قوی دارد، اما بخاطر پوسته سخت و مشخصه های ضعیف پوسته در باغستان ها به طور تجاری کاشته نمی شود. همچنین واریته های مختلف گردو برای تولید تجاری وجود دارد. تقریباً همه این گونه ها پیوندهای گردوی انگلیسی هستند. با این حال باید با یک کارشناس در منطقه خود مشورت کنید یا با دفتر ترویج کشاورزی محلی خود برای انتخاب بهترین واریته و گونه برای منطقه خود تماس بگیرید.
تکثیر:
درختان گردو را می توان به روش های مختلف تکثیر کرد. می توان از طریق دانه، پیوند زدن، یا جوانه زدن، آنها را تکثیر نمود. معمول ترین و رایج ترین روش تکثیر، از طریق دانه است. بهتر است از نهال های گردوی محلی یا ساق زیرزمینی (ریزوم) آنها استفاده کنید.
خرید نهال:
امروزی گلخانه ها و نهالستان های زیادی وجود دارند که درخت گردو تولید می کنند. می توانید نهال گردو را از نزدیک ترین نهالستان خریداری کنید.
کاشت:
در صورتی که زمین مسطح و صاف دارید، معمولاً از سیستم مربعی برای کاشت استفاده می شود و در نواحی تپه ای دارای شیب تند از سیستم کاشت contous استفاده می شود. بسته به گونه برای تولید بیشینه، فاصله گذاری مناسب را رعایت کنید.
مراقبت:
درختان گردو معمولاً بسیار قوی و پرطاقت هستند و به مراقبت و مدیریت کمتری نیاز دارند. البته مراقبت بیشتر به رشد خوب درختان و تولید بیشتر کمک خواهد کرد.
کوددهی:
مقدار مناسبی از کود مزرعه بخوبی پوسیده شده را در حین آماده سازی خاک برای کاشت گردو اضافه کنید. استفاده از کودهای شیمیایی هم برای تولید بیشینه لازم است. مقدار کمی پتاسیم و فسفر را در طول 5 سال اول (100 گرم برای هر درخت) کوددهی کنید. پس از آن، از 80-45 کیلوگرم فسفر و 100-65 کیلوگرم پتاسیم در هر هکتار استفاده کنید.
آبدهی:
تامین آب مناسب برای تولید بیشینه، اجباری و ضروری است. اولین آبیاری را بلافاصله پس از کاشت نهال انجام دهید. آبیاری بعدی را بر اساس میزان ظرفیت حفظ رطوبت خاک، آب و هوا و فصل انجام دهید. در طول فصل بارانی آبیاری نکنید.
پوشش دهی:
پوشش دهی به حفظ رطوبت در خاک کمک می کند و همچنین به پیشگیری از علف های هرز در مزرعه کمک می کند. بسته به دسترسی در منطقه خود می توانید از پوشش پلاستیکی یا آلی استفاده کنید.
کنترل علف های هرز:
کنترل علف های هرز بسیار مهم است، چراکه علف های هرز بیشتر مواد مغذی خاک را مصرف می کنند. برای رسیدن به بهترین نتیجه، از روش های شیمیایی و دستی کنترل علف هرز استفاده کنید.
پرورش و هرس:
در پرورش گردو، پرورش باید پس از سال اول با استفاده از سیستم هدایت مرکزی اصلاح شده انجام شود و عملیات هرس باید در ابتدای بهار انجام گردد.
کشت در کنار گیاهان دیگر:
می توانید در پرورش گردو برای درآمد بیشتر، گیاهان دیگری هم کشت کنید. در طول سال های چهار تا ششم پس از کاشت نهال گردو می توانید از فضای داخلی استفاده کنید. می توانید هر محصول سبزی یا خوردنی مانند سیب زمینی، پیاز، فلفل را به عنوان کشت جانبی پرورش دهید.
انتخاب دانه های با کیفیت و مقاوم به بیماری، از بیشتر مشکلات ناشی از آفت ها و بیماری ها ممانعت خواهد کرد. برای اطلاعات بیشتر، با اداره کشاورزی محل خود مشورت کنید.
برداشت:
پرورش تجاری گردو یک کسب و کار قدیمی است. اما ارزش انتظار را دارد. درختان گردو معمولاً 12-10 سال پس از کاشت دانه، میوه می دهند. می توانید تولید تجاری را 20-18 سال پس از کاشت انتظار داشته باشید. اما کشت پیوندی، باردهی را زودتر (5-4 سال پس از کاشت) شروع می کند. پس از 10-8 سال می توان تولید تجاری کامل در درختان پیوندی را انتظار داشت.
بازدهی:
یک درخت گردو به طور کامل رشد کرده، حدود 150-125 کیلوگرم گردو تولید می کند، اما می توانید بازدهی متوسط 50-40 کیلوگرم گردو از هر درخت را انتظار داشته باشید. البته این به گونه و شیوه های مدیریت مزرعه بستگی دارد.
بازاریابی و فروش:
بازاریابی گردو بسیار آسان است و می توانید برای فروش محصول خود، بازار محلی را هدف بگیرید. البته باید پیش از شروع کار، راهبردهای بازاریابی خود را مشخص کنید.
اینها گام ها و روش های معمول برای شروع و راه اندازی کسب و کار موفق پرورش درختان گردو است. امیدواریم این دستورالعمل به شما کمک کرده باشد. در صورت داشتن هرگونه سوال بیشتر برای شروع این کسب و کار، می توانید در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.