کشت تجاری انار ایده جدیدی برای کسب و کار نیست. از زمان های قدیم تا کنون افراد بسیاری در سراسر جهان مشغول پرورش انار هستند. درخت انار بخاطر میوهاش پرورش داده می شود و همچنین به عنوان درخت و درختچه تزئینی در پارک ها و باغ ها استفاده می شود. درخت انار (با نام علمی Punica granatum) یک درختچه دارای میوه های خوشمزه در خانواده لیتراسی (Lythraceae)، و از خانواده فرعی پونیکودی (Punicoideae) است. بلندی این درخت عموماً بین 5 الی 10 متر است.
درختان انار شاخه های متعدد پوشیده از خار و عمری طولانی دارند. برگ های این درخت، به صورت متقابل یا دارای زاویه 120 درجه، صیقلی، باریک و به طول 7-3 سانتیمتر و عرض 2 سانتیمتر هستند. گل های آن، قرمز براق میباشند و قطری معادل 3 سانتیمتر با سه تا هفت گلبرگ دارند. برخی گونه های غیرمثمر انار تنها بخاطر گل هایشان پرورش داده می شوند.
منشاء انار سراسر منطقه مدیترانه بوده و در اواخر قرن شانزدهم به آمریکای لاتین و در سال 1769 توسط مهاجران اسپانیایی به کالیفرنیا آورده شد. فصل رشد انار در نیمکره شمالی معمولاً از مهر تا بهمن و در نیمکره جنوبی از مارس تا اسفند تا خرداد است. هم اکنون انار تقریباً در همه جای جهان وجود دارد. این درختان به طور گسترده در خاورمیانه و منطقه قفقاز، آفریقای شمالی و نواحی حاره آفریقا، حوزه مدیترانه، شبه قاره هند، جنوب شرق آسیا و آسیای مرکزی کشت می شود.
این میوه برای استفاده های مختلفی بکار گرفته می شود. این میوه به عنوان آب میوه، یا به صورت میوه سالم، در ترکیبات آب میوه، پخت و پز، چاشنی غذا، و نوشیدنی های الکلی (مانند کوکتل ها و شراب) استفاده می شود.
فهرست مطالب
انار در واقع از بهترین و سالم ترین میوه های روی زمین است. این میوه در مقایسه با میوه های دیگر، انواع مختلفی از ترکیبات سودمند گیاهی را دارد و مطالعات نشان داده که ممکن است این میوه منافع متعددی برای بدن داشته باشد، مانند پایین آوردن خطر بیماری های مختلف.
بخش خوردنی انار حاوی 1 درصد چربی، 2 درصد پروتئین، 19 درصد کربوهیدرات و 78 درصد آب است. 100 گرم انار 10 درصد مقدار روزانه سیالات، 12 درصد مقدار روزانه ویتامین ث و 16 درصد ارزش روزانه ویتامین کا را تامین می کند.
دانه های انار غذای خوبی هم هستند. این دانه ها منبع غنی فیبر لازم برای رژیم غذایی (حدود 20 درصد مقدار روزانه) هستند که در دانه های خوردنی وجود دارد. لایه دور هسته بسیار شیرین است و یک فنجان آن حاوی 24 گرم قند و 144 کالری انرژی است.
همانطور که می دانید، انار بسیار مغذی است. این میوه بخاطر ترکیبات گیاهی قدرتمند خود معروف است که برخی از آنها خواص احتمالی درمانی دارند. انار از سالم ترین میوه هاست و برای افراد در همه سنین مناسب می باشد. مزایای تندرستی زیادی برای مصرف این میوه وجود دارد. در اینجا می کوشیم برخی مزایای مهم انار برای تندرستی را بیان کنیم.
با این حال انار بسیار مغذی است و یکی از سالم ترین غذاها محسوب می شود. این میوه سرشار از مواد مغذی و ترکیبات قدرتمند گیاهی است. مصرف منظم این میوه، مزایای زیادی را به همراه دارد و به کاهش خطر بیماری های مختلف مانند بیماری های قلبی، سرطان، التهاب مفاصل و دیگر شرایط التهابی کمک می کند. همچنین مصرف منظم این میوه، مشکل ایمنی ایجاد نمی کند.
کشت تجاری انار در مقیاس بزرگ، کاری بسیار آسان و سودآور است. می توان از این کار سود خوبی به دست آورد. هم اکنون پرورش انار یکی از کسب و کارهای محبوب در کشورهای مختلف است. شروع پرورش تجاری انار بسیار آسان و ساده است، حتی تازه واردها هم می توانند این کار را شروع کنند. اگرچه یادگیری از مزرعه داران کنونی سودمند خواهد بود. در اینجا، مزایای اصلی کسب و کار کشت و پرورش انار را به طور فهرست وار بیان می کنیم.
شروع فعالیت در زمینه پرورش این میوه، مانند شروع کسب و کارهای پرورش محصولات کشاورزی دیگر است. این کار بسیار ساده و آسان است چون این درخت معمولاً با مراقبت و اقدامات مدیریتی کمتری نیز رشد می کند. همانطور که اشاره کردیم، اگر تازه کار هستید باید کار را از یک مزرعه دار به طور عملی یاد بگیرید. در اینجا گام های بیشتر برای شروع و راه اندازی یک کسب و کار پرورش انار از کشت، مراقبت تا برداشت و بازاریابی را بیان می کنیم.
انتخاب محل:
درختچه های انار را می توان روی انواع خاک ها پرورش داد. اما این درخت جهت رشد و تولید بهینه به خاک های رسی و آبرفتی عمیق نیاز دارد. این درختان نسبت به خاک های رسی و کمی قلیایی، مقاوم هستند. می توان آنها را روی خاک های ضعیف کشت کرد. خاک های متوسط و سیاه هم برای کشت انار مناسب است.
آماده سازی زمین:
آماده سازی کامل زمین برای تولید اقتصادی انار بسیار مهم است. زمین را دو یا سه بار شخم بزنید و محل کشت را با خاک مسطح کنید. سپس قطعه بندی را انجام دهید تا زمین را هم سطح و یکنواخت کنید.
الزامات آب و هوایی:
درختان انار معمولاً آب و هوای خشک را ترجیح می دهند. و در طول رشد میوه، به آب و هوای گرم و خشک طولانی مدت نیاز است. دمای بهینه مناسب برای رشد میوه °C 38 است.
میوه ها در آب و هوای گرم از پروانه انار آسیب جدی می بینند و شیرینی آنها افزایش نمی یابد. درختان در برابر زمستان خشن و بسیار خشک، مقاوم هستند. این میوه می تواند در زمین هایی با ارتفاع 1850 متر [از سطح دریا] رشد کند.
انواع/گونه ها:
انار بیش از 500 گونه در سراسر جهان دارد، اما مشابهت های زیادی دارد که در آن یگ گونه در مناطق مختلف جهان با نام های متفاوتی نامگذاری می شود. چندین مشخصه بین گونه های این میوه متفاوت است که برای شناسایی، اولویت مشتری، کاربرد ترجیحی، و بازاریابی مناسب است که مهم ترین آنها اندازه میوه، رنگ پوسته (از زرد تا بنفش، که صورتی و قرمز معمول ترین رنگ ها هستند)، رنگ پوشش دانه (از سفید تا قرمز)، سختی دانه، رسیده بودن، مقدار آب، و اسیدیته آن، شیرینی و قابض بودن آن است.
با این حال در این مورد با تولید کنندگان محلی انار در منطقه خود مشورت کنید. باید گونه هایی را انتخاب کنید که رشد خوبی در منطقه شما دارند.
خرید دانه/نهال:
می توانید دانه یا نهال انار را خریداری کنید. خرید دانه و پرورش نهال، گزینه بسیار ارزان تری نسبت به خرید نهال است. سعی کنید دانه ها و نهال ها را از شرکت های معتبر خریداری نمایید.
کاشت:
تکثیر رویشی در تولید نهال انار توصیه می شود. تکثیر با برش قلمه نیز معمول است. روش دیگر کشت نیز، خواباندن شاخه است. قلمه ها را از ساقه های مکنده که از پایه تنه اصلی جوانه می زند، ببرید و طول آنها باید 30-20 سانتیمتر و ضخامت آنها 12-6 میلیمتر باشد. فصل بارانی بهترین دوره برای رسیدن به بیشترین موفقیت [در قلمه زنی] است.
کشت با تراکم بالا در مناطق معتدل بکار گرفته می شود. بهتر است تا فاصله گذاری 6-5 متری رعایت شود. کشت با تراکم بالا با یک فاصله گذاری، بازدهی 2.5-2 برابر بیش از بازدهی به دست آمده با فاصله گذاری معمول 5 در 5 متر به دست می دهد. مزرعه داران فاصله گذاری 2.5 در 4.5 متر را بکار بردهاند. فاصله گذاری نزدیک تر، بیماری ها و آفت ها را افزایش می دهد.
مراقبت:
درختان انار معمولاً بسیار قوی و سخت هستند و به مراقبت نسبتاً کمتری نیاز دارند. اما بکارگیری مراقبت های بیشتر به رشد خوب درخت و تولید بیشتر کمک خواهد کرد. در اینجا می کوشیم فرآیندهای مهم مراقبتی درختان انار را بیان کنیم.
کوددهی:
برای درختان یکساله، 6-5 کیلوگرم کود دهی انجام دهید. نیتروژن (اوره) را به میزان 50 گرم برای هر درخت در هر سال در دو بخش مساوی بکار بگیرید. سعی کنید اولین دوز را در اسفند ماه و دومی را در اواخر فروردین ماه کوددهی کنید. پس از 5 سال، 250 گرم اوره به ازای هر درخت بدهید.
آبدهی/آبیاری:
آبدهی به موقع بسیار مهم است. تابستان ها در فاصله های 15-10 روزه و زمستان در فاصله حداکثر 25-20 روزه آبیاری را انجام دهید.
پوشش دهی خاک:
مالچ پاشی برای حفظ رطوبت در خاک بسیار سودمند است. اینکار به جلوگیری از رشد علف های هرز هم کمک می کند. می توانید از مواد آلی به عنوان پوشش استفاده کنید.
وجین کردن:
پوشش دهی خاک به توقف رشد بیشتر علف های هرز کمک می کند. اگر متوجه علف های هرز شدید، وجین بیشتری لازم است.
هرس و پرورش:
هرس و پرورش به رشد شاخه های جوان و سالم کمک خواهد کرد. اینکار شاخه های پیر و بیمار را از بین می برد و از شلوغی بیش از حد شاخه ها جلوگیری می کند. همچنین شکل درخت را متناسب نگه می دارد.
مانند بسیاری از محصولات تجاری دیگر، درختان انار هم مستعد برخی آفت ها، بیماری ها و مشکلات دیگر هستند. در اینجا اطلاعات بیشتری در مورد آنها بیان می کنیم.
بیماری ها و کنترل آنها:
اصلی ترین بیماری های انار، پوسیدن میوه و لکه های برگ هستند. بکارگیری Mancozeb (2 گرم در لیتر) در طول فصل بارانی برای پوسیدگی میوه و بکارگیری Kavach (2 گرم در لیتر) و کاربندازیم/تیوفانات متیل/بایکور/بنومیل (یک گرم در لیتر) در طول شهریور تا مهر در مورد لکه های برگ، در بیشتر موارد موثر بوده است.
آفت ها و کنترل آنها:
آفت های حشرهای معمول انار عبارتند از خستر آردپوش (mealy bugs)، سوراخ کننده میوه، پروانه مکنده میوه و پشه سفید. پاشیدن دی متوات، دلتامترین، یا مالاتیون و … بسته به نوع آلودگی در بیشتر موارد موثر بوده است.
اختلال ها:
ترک خوردن میوه یک اختلال جدی است. این اختلال فیزیولوژیک در میوه های جوان، در اثر کمبود بور و در میوه های کامل، بیشتر در اثر عدم توازن رطوبت دیده می شود. می توان گونه های مقاوم را کشت کرد و در موارد دیگر بلافاصله پس از تشکیل میوه کلسیم هیدروکسید روی میوه ها پاشید.
میوه ها در مدت 6-5 ماه پس از گلدهی، رسیده می شوند. وقتی رنگ میوه از سبز به زرد روشن یا قرمز تغییر می کند، برداشت را شروع کنید. تغییر رنگ از سبز به زرد یا قرمز نشانه رسیدن میوه و زمان بهینه برای برداشت است. در برداشت تاخیر نکنید، چراکه منجر به ترک خوردن میوه و بنابراین افت بازدهی می شود.
میوه ها را می توان یک هفته پس از برداشت در توری دسته بندی کرد. این کار به سخت شدن پوسته میوه کمک می کند و در حمل و نقل، آسیب کمتری به آن وارد می شود. درجه بندی پیش از بازاریابی، اهمیت زیادی دارد. و میوه ها معمولاً بر حسب وزن، دسته بندی می شوند.
مقدار دقیق آن به عوامل زیادی بستگی دارد. یک درخت انار رشد یافته و بخوبی نگهداری شده باید 100 الی 150 میوه در سال بدهد.
بازاریابی انار بسیار ساده و آسان است. بیشتر تولید کننده ها، محصولات خود را از طریق عوامل تجاری در سطح روستا یا فروشندگانی که در بازار کمیسیون می گیرند، می فروشند. می توانید فروش در بازار محلی یا نزدیک ترین بازار به خود را هدف بگیرید.
اینها گام ها و روش های معمول برای شروع و راه اندازی یک کسب و کار موفق پرورش انار بود. امیدواریم این راهنما به شما کمک کرده باشد.
اعضای تیم تولید محتوای وب سایت فراپلن، آرزوی موفقیت برای شما در این کسب و کار را دارد.